HANKOPEDIA

En samling historiska fakta på personer, ställen och händelser som förekommit i Hangös händelserika historia. Sök det du söker i etikettlistan till höger.

torsdag

Järnåldersfynd

Följande uppgifter är hämtade ur Museiverkets fornlämningsregister:

Hösten 1924 hittade Aukust Amatus Elos arbetslag vid grävningsarbete på berget strax öster om f.d. Borgströmska villan i Hangö Västra hamn i en 2-3 m bred bergssänka armringen NM 8594. Fyndplatsen ligger på de ca 10 - 12 m höga bergsklackarna i innersta delen av Västra hamnen. Vid inspektion 1925 kunde Björn Cedehvarf konstatera, att armringen tydligen tappats på den plats där det tillvaratagits. Dess läge i ytskiktet av det tunna jordlagret som för övrigt hade ringa utbredning i bergsänkan, frånvaron av aska, kol och brända ben, som skulle ha antytt en begravning tyder på ett tillfälligt fynd.

Berget är i dag bortsprängt. Armringen hade tillvaratagits av Elo, som samtidigt hittade hittade en ca 20 cm lång kedja (tydligen av brons). Kedjan gick dock vid hanterande och beskådande sönder och kastades bort. Även armringen söndrades av Elos barn i tre delar, hamnade sedan genom en av Elos bekanta hos guldsmeden A. Fältmarsch i Hangö, som lödde ihop smycket. I guldsmedens utställningsfönster upptäcktes armringen av lantmäteriingenjören V. Svaetichin, som underrättade Nationalmuseet om fyndet. Genom Björn Cederhvarfs bemedling förvärvades armringen omsider av Nationalmuseet.
***
1958 hittades i en trädgård på i slutet av Esplanaden (mot Tulludden) en spjutspets daterad till yngre järnåldern. Spetsen hittades på ett djup av 30-40 cm. Spjutspetsen förvaras nu på Hangö museum.
***
I april 2010 hittade Martin Grunwald med hjälp av en metalldetektor två metallspännen från järnåldern (KM 38245), ett runt kopparspänne och ett hästskoformat, då han i närheten av Breidablick undersökte terrängen och en grop från tiderna för senaste krig. Jorden bestod av grov sand, men inga tecken på sot eller stenar förekom. Fyndplatsen består av skogsmark med sandig jord, ca 300 m från havet. På området finns många tecken på aktiviteter från tiden för andra världskriget.
***


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.