HANKOPEDIA

En samling historiska fakta på personer, ställen och händelser som förekommit i Hangös händelserika historia. Sök det du söker i etikettlistan till höger.

onsdag

Invigningen av det första barnhemmet i Hangö


Tidningen "Hangö" den 12 mars 1907:

Hangö barnhem, inrymdt uti den forna karaktärsbyggnaden på staden tillhöriga Westergård hemman i Hangöby, invegs senaste söndag med en enkel men högtidlig fest för sitt vackra ändamål. Kl. ½ 2 e. m. började ett antal intresserade – damer och herrar – samlas uti det visserligen enkla, men nyrestaurerade hemmet, där gästerna vid ankomsten bjödos på en kopp kaffe, hvarefter lokalen togs i närmare betraktelse.

Byggnaden, belägen på en solig grusbacke, innehåller tvenne våningar, indelad med en stor sal, tvenne mindre rum och kök i nedre våningen, samt tvenne större sofrum, en lekstuga och en större skrubb i den öfre. Af rummen i nedre våningen kan ett sådant i fall af behof isoleras, hvilket för en inrättning af nu ifrågavarande slag är af stor betydelse, då det ju kunde inträffa att någon af internerna skulle insjukna uti t. ex. Scharlakansfeber eller annan smittosam sjukdom, i hvilket fall man genast är i tillfälle att afskilja den sjuka från de öfriga barnen. Hemmet gör ett angenämt intryck, och speciellt sofrummen äro näpna och trefliga. Från rummen har man en vidsträckt utsikt öfver byn, och mot norr ser man den blåa vattenspegeln från en af västfjärdens många vackra vikar med skogsklädda holmar i fonden. Inom hus är det visserligen ej så sannerligen högt till taket, men det hela framkallar dock en känsla af trygghet och hemtrefnad, kanske starkare än den höga och moderna salar kan skänka. Man kan ej undgå att märka att det är den kärleksfulla handen, som här ställt och ordnat, och är det kanske just detta som förlänar hemmet dess prägel af värme och trifsamhet.

Från öfre våningen leder en trappa direkt ned på gården, afsedd att användas ifall t. ex. Vådeld skulle hemsöka inrättningen.

Samtliga besökare i söndags uttalade också sin odelade tillfredsställelse med såväl det ena som det andra, och vi våga hoppas att barnhemmet skall visa sig välsignelsebringande för vårt samhälle i flera än ett afseende. Tills vidare äro endast sex barn, 5 flickor och en gosse intagna i hemmet, men efterhand kommer internernas antal att ökas. Hemmet torde inalles kunna mottaga omkring 15 barn, detta beroende dock på i hvilken mån allmänheten är villig att skänka inrättningen ekonomiskt understöd. Som föreståndarinna för barnhemmet har antagits fru Berglund.

Sedan de till invigningsfesten anlända gästerna gjort sig bekanta med lokaliteterna samlades man åter uti salen i nedre våningen och afsjöng en psalm, hvarpå kyrkoherden Storgårds, utgående från Jesu ord: "Den som emottager en af dessa små i Mitt namn, han mottager Mig", i ett varmt hållet andragande tolkade för de närvarande gifmildhetens människokärlekens stora och djupa innebörd.

Omedelbart härpå framträdde fattigvårdsstyrelsens ordförande, V. Wennerqvist, som uttalade fattigvårdsstyrelsens varmt kända tack till bestyrelsen för det nu öppnade barnhemmet, härvid speciellt adresserande sig till fru Aline Borgström, såsom varit den drifvande kraften inom bestyrelsen och som med ospard möda energiskt arbetat för hemmets uppkomst.

Härpå, eller omkring 1/4 3 e. m., skedde uppbrottet och barnhemmet lämnades i sina vänliga vårdarinnors händer att utveckla sig till en institution, hvaraf såväl samhället själft som dess fattigaste små skola, som man hoppas, hafva idel glädje och välsignelse.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.