HANKOPEDIA

En samling historiska fakta på personer, ställen och händelser som förekommit i Hangös händelserika historia. Sök det du söker i etikettlistan till höger.

måndag

Invigningen av frysinrättningen

Tidningen Hangö den 01.01.1891:

Frysinrättningen
i Hangö

blef i måndags inwigd till sin wärksamhet genom en fest, till hwilken deltagare woro inbjudna från såwäl Finland som Petersburg. Endast ett tjugotal hade dock kunnat hörsamma kallelsen, till stor del Hangöboar. Järnwägschefen statsrådet Strömberg befann sig bland de närwarande gästerna.

Till att börja med gjorde man ett besök i den nya inrättningen, utanför hwilken twenne Wellska lampor woro uppstälda. Frysmaskinen war igångsatt och fungerade mycket tillfredsställande och anstalten i dess helhet väkte allmän belåtenhet. Sedan såwäl kontors-, som frys- och maskinrummen tagits i skärskådande tågade man till Grand Hotel, där festmiddag war arrangerad för de inbjudna.

Wid middagen talade forstmästaren von Haartman för Finlands jordbruk samt adresserade sitt tal specielt till jordbrukschefen senator v. Alfthan, som dock icke war närwarande. Efter talet höjdes ett niofaldigt lefwe för Hangö frysinrättning. Borgmästare V. E. Tallgren tackade forstmästaren v. Haartman, som wisat sig wara banbrytare för så många för jordbruket wiktiga företag i landet. Statsrådet Strömberg föreslog ett niofaldigt hurra för den kalla inrättningen i Hangö och forstmästar v. Haartman ett lefwe för kwinnan, hwarefter major v. Haartman i humoristiska ordalag föreslog en skål för närwarande gäster.
*
Frysningsanrättningen är belägen strax ofwanom Drottningbärget i närheten såwäl af hamnen som järnwägsstationen. Den är bygd i twänne wåningar, af hwilka den nedre, som är uppförd af tegel, inrymmer såwäl maskinen som frysrummen. Till frysning afsedda waror kunna direkt från järnwägswagnarne införas i anstaltens öfre wåning, därifrån de nedhissas för att sedan placeras i frysrummen. Kontoret är beläget i öfre wåningen.

Den med stor nogrannhet gjorda frysapparaten, som sättes i gång medelst ånga, kan åstadkomma en utsrömning af ända till - 40 C afkyld luft, som genom särskilda rör inkommer i frysrummen, därifrån åter den warmare luften genom rör inströmmar i apparaten. Genom denna cirkulation förefinnes ständig luftwäxling i frysrummen, som därför icke kunna blifwa unkna. Enligt beräkning kommer apparaten sommartid att turwis arbeta och hwila i fyra timmar för att åstadkomma den för köttets frysning nödwändiga temperaturen.

Från 1 januari widtager anstaltens wärksamhet och det är att hoppas att med de nuwarande höga köttprisen i utlandet tillgången på fryswaror skall wara riklig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.