HANKOPEDIA

En samling historiska fakta på personer, ställen och händelser som förekommit i Hangös händelserika historia. Sök det du söker i etikettlistan till höger.

onsdag

Pensionat Bellevue

Pensionat Bellevue öppnade sina dörrar för första gången sommaren 1893. Den 22 juni berättade tidningen "Hangö", i stora drag, om hur det hela gick till och hur huset såg ut. Annonsen är ett klipp från samma nummers första sida. Fotografiet är från ett postkort några år senare.


- Pension Bellewue, för hwars uppförande några för Hangö badanstalt intresserade personer senaste sommar på professor A. Homéns lifgifwande initiatiw sammanslöto sig, är numera färdigt att mottaga gäster och öppnades i all enkelhet i förgår. Sedan företagets realiserande i princip war beslutet, bedrefs aktieteckningen med all möjlig raskhet och med ett för de rådande knappa penningetiderna fullt tillfredställande resultat. Enligt uppgift har hufwudstaden lämnat icke obetydliga bidrag till den nödiga summans hopbringande. Byggnadsarbetet, som påbörjades efter nyåret, har utförts med erkännanswärd snabbhet, och likwäl gör etablissemanget enligt fackmäns utlåtande ett i allo solidt intryck.

Redan namnet antyder denna nya inrättnings såwäl uppgift som läge, och i hwardera afseendet gör "Pension Bellewue" skäl för sitt namn. Densamma erbjuder, efter utländskt mönster, hel pension åt såwäl sjuklingar som dem, hwilka endast önska hwila och rekreation under sommarferierna. Rummen, 29 till antalet, äro enkelt men durabelt inredda och försedda med utmärkta sängar. Af hela antalet gästrum äro fyra dubletter. Fyra rum i öfre wåningen, med skild uppgång och för ljudets dämpande ändamålsenlig wäggbeklädnad, äro afsedda för isolerings- och öfwernäringskurer. För samma ändamål kunna wid behof ytterligare en del rum med lätthet apteras. Hwarje rum är försedd med elektrisk ringledning.

Matsalen ligger afskild från boningsrummen och är förenad med en glastäckt weranda. En annan, öppen weranda, upptar en god del af fasaden mot sjösidan. Åtskilliga rum hafwa egen balkon. Köket, ljust och rymligt, är inrymdt i en fristående särskild byggnad, genom en korridor förbunden med hufwudbyggnaden. Arkitekten har på ett synnerligen lyckligt sätt förstått att undwika prägeln af kasern, utan att därför uppoffra något af bekwämligheten.

Läget är alldeles ypperligt. Från alla rum på sjösidan fri utsikt öfwer öppna hafwet. Mellan byggnaden och stranden en präktig sandplage, och åt chaussésidan en talldunge, som skyddar pensionatet för nordanwinden. Till badhuset 8 á 10 minuters promenad och endast några steg till den s. k. sågwexeln, där man bekwämast kan stiga af och på tåget och sålunda undwika omwägen genom staden.

Rummen uthyras efter behag på dag, wecka, månad eller hela säsongen. Prisen äro moderata, restaurationen god, maten sund och wäl tillredd. Matsedeln rättas för de sjuke efter enhwars behof enligt läkarens föreskrift. Badhusorkestern kommer endel aftnar i weckan att spela wid pensionatet.

Af alt att döma har Hangö såsom bad- och kurort i "Pension Bellewue" fått en wärdefull tillökning till alt det goda orten redan förut haft att bjuda på, och är det wår öfwertygelse att enhwar, som bosätter sig i pensionatet, där skall finna all den trefnad man rimligtwis kan begära. Blir sommaren något år kall och ruskig, så kan man, tack ware eldstäder i de flesta rum, ändå hafwa det warmt inomhus - en fördel som äfwen kommer wäl till pass i fall säsongen, såsom föreslagits, framdeles förlänges på hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.