HANKOPEDIA

En samling historiska fakta på personer, ställen och händelser som förekommit i Hangös händelserika historia. Sök det du söker i etikettlistan till höger.

torsdag

Hangö mejeri

Tidningen Hangö, den 24 maj 1891 innehåller en rätt bra beskrivning över det nygrundade Hangö mejeri.

Hangö mejeri, inrättadt af hr Arthur H. Borgström och uppfördt under agronomen A. Alfthans öfverinseende, vidtog med sin värksamhet den 15 d:s. Vid sidan af sin egentliga uppgift att bereda ett mönstergilt smör, har mejeriet äfven tagit sig före en annan, högst erkännansvärd mission. Vid mejeriet antagas nämligen kvinliga elever, som här bli i tillfälle att studera en smörberedning, specielt afsedd för den engelska marknaden, liksom och det lämpligaste sättet för smörets förpackning. Mejerskorna ha dessutom tillfälle att i hr Borgströms lager, som omfattar smör från ett flertal af landets största mejerier, öfvervara dess afprofning och klassificering, hvarvid de komma att åtnjuta ledning af fackmän. Att det på en smörexportort sådan som Hangö skall vara mycket att inhämta äfven i öfrigt för dem, som ämna slå sig på smörhandtering, är själffallet, och man kan därför endast lyckönska mejeriet till den lyckliga idén att enkom antaga elever i sitt speciella fack.

Själfva mejeriet presenterar sig icke till sitt yttre ännu fullfärdigt, i det byggnaden hvarken är brädfordrad eller målad, men hvad inredningen däremot beträffar, tro vi oss kunna säga, att det är ett af landets förnämsta.

Ingen möda har blifvit sparad för att anskaffa alla de nyaste och ändamålsenligaste maskiner och redskap. Först inträder man i ett stort rymligt och ljust rum, som är afsedt till mjölkens emottagning, kärlens rengöring samt ystningen. Öfver några trappsteg kommer man så ned i lokalerna för den egentliga smörberedningen. I det främsta af rummen äro uppstälda en Burmeister & Weins centrifug jämte därtill hörande förvärmare och pasteuriseringsapparat för grädde; skummjölken drifves af centrifugalkraften till en i den förstnämda lokalen härför särskildt uppstäld pasteuriseringsapparat. Dessutom finnas kärna och ältbord, som drifvas med ångkraft, älttråg etc. Det följande rummet är afsedt för uppställande af isbehållare för gräddens afkylning och eventuelt skumning enligt Schwartz' metod. Och det därpå följande rummet användes slutligen uteslutande till gräddens syrning.

Genom en annan dörr utifrån inkommer man till ostförvaringsrummet, rummet för beredande af surmjölk och filbunkar samt maskinafdelningen. I maskinrummet äro uppstälda en engelsk marshallångmaskin om 4 hästkrafter och därtill hörande 6 hästkrafters inmurad panna samt en ångpump, som förser hela inrättningen med vatten. Likaledes kan man genom ledningar erhålla ånga till hela mejerilokalen.

Genom en dörr från maskinrummet inkommer man till en flygelbyggnad, afdelad i tvänne rum. I det ena är en cirkelklabbsåg uppstäld och i det andra en mindre kvarn.

Golfven i mejeriet äro lagda af s. k. pressad bränd sten, hvilken skall erbjuda väsentliga fördelar framför hittils hos oss begagnadt material för mejerigolf, i det golfven härigenom blifva fullkomligt vattentäta, starka och icke frätas af mjölksyra. Väggarna äro öfveralt invändigt oljemålade och taken fernissade, hvarigenom största möjliga skydd mot bakterieodling i golf och väggar åstadkommes.

Sedan mejeriet äfven blifvit försedt med ett järnvägsspår från hufvudbanan, kommer den af mejeriet hyrda, särskildt för mjölktransport inredda mjölkvagnen att genast efter tågets ankomst afkopplas vid mejeriets dörr, hvarigenom mjölken således direkte från järnvägsvagnen kan intagas.

I en särskild invid mejerilokalerna uppförd byggnad har personalen jämte eleverna sin bostad. Under uppförande äro dessutom stall, svinhus m.m.

Sedan alt är fullständigt i ordning, skall Hangö mejeri med säkerhet visa sig vara, hvad det varit afsedt att bli, ett - mönstermejeri, där alt, hvad för en rationelt bedrifven smörberedning är uppfunnet och bepröfvadt, finnes tillgodogjordt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.