HANKOPEDIA

En samling historiska fakta på personer, ställen och händelser som förekommit i Hangös händelserika historia. Sök det du söker i etikettlistan till höger.

torsdag

Acetylenbelysning

Tidningen Hangö berättar den 28 november 1903 om en nymodighet som kommit till staden - Acetylengasbelysning, eller karbidlampor som de kallas i folkmun:

- Acetylenbelysning har i dagarna införts uti firman Karl Boströms kontorslokal, och har för ändamålet ett litet gasvärk inrättats. Då denna acetylengasanläggning är den första som kommit till stånd på vår ort, skola vi här nedan med några ord beröra det nya lysets framställande och egenskaper.

 Acetylen bildas, såsom bekant, när vatten får inverka på kalciumkarbid, hvarmed förstås en kemisk förening mellan den lätta metallen kalcium och kol. Karbiden framställes numera på elektrisk väg genom upphettning af vanlig kalk tillsammans med koks i en elektrisk ugn.

 Acetylenens fördelar äro, att den, när den brinner, ger ett synnerligen starkt och vackert ljus samt att den bekvämt och utan stora apparater kan erhållas ur karbiden. Men acetylenen har också en skuggsida, den att under vissa förhållanden föranleda explosion. Under den första tiden, innan man ännu lärt känna karbidens och acetylenens egenskaper, inträffade olyckor ej sällan, hvilket hade till följd, att allmänhetens ifver för det nya lyset betänkligt svalnade och myndigheterna utomlands sågo sig föranlåtna att ingripa med stränga föreskrifter beträffande karbidens och acetylenens begagnande.

 Med tilltagande erfarenhet, och sedan man uppdagat orsakerna till dessa explosioner, har man också förstått att undvika dem, så att numer, om karbid och acetylen rätt behandlas, de af kompetenta sakkunnige icke anses farligare än våra vanliga lysmedel gas och petroleum.

 Anläggningen hos firman Karl Boström är i sin helhet utförd af firman Maury & C:o i Helsingfors, generalagent i Finland för Aktiebolaget Acetylengasverk i Stockholm.

Karbidlampa. Bild: SCEhardt (public domain)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.