HANKOPEDIA

En samling historiska fakta på personer, ställen och händelser som förekommit i Hangös händelserika historia. Sök det du söker i etikettlistan till höger.

lördag

Fohlinska stugan



Följande bidrag är skrivet av signaturen "Nisse", publicerat i tidningen Hangö, den 23 maj 1907:


Ett fornminne.

 Länge och väl stid den s. k. Fohlinska stugan ensam där uppe på Högberget. Efter hand som stadens utveckling skred framåt började man emellertid kasta sina blickar på berget i syfte att exploatera detsamma för byggnadsändamål, och i dag som är resa sig här särskilda moderna byggnader.  Fohlinska stugan har härigenom förlorat sin tidigare endast af världens alla vindar störda fridfullhet, och framstår numera själf i bredd med de många nykomlingarna som ett gammalt ruckel, såväl till arkitektur som inredning erinrande om tider som flytt hän. Öfver den gamla byggnaden har alltid legat en viss mystik, och för det unga Hangö har den utpekats såsom det enda från fästningstiden kvarblifna huset, och dess värdinna som stadens urinnevånare - Hon skattade som bekant för cirka ett halft år tillbaka åt förgängelsen.

 När stugan egentligen uppfördes känner man ej så noga, men man vet dock att densamma stod på sin nuvarande plats redan då orientaliska kriget 1854-55 pågick. Under dessa krigsoroligheter raserades ju som bekant de flesta på Hangöudds fästningsområde uppförda byggnaderna, och de som af innevånarene lämnades kvar, läto engelsmännen vid en landstigning gå upp i rök. Denna förödelse undgick dock af särskilda orsaker ett par små kojor, och bland dessa var den Fohlinska en. Då engelsmännen, som hade för afsikt att jämväl uppbränna denna byggnad, närmade sig, anhöll hustru Fohlin, som vid tillfället var ensam hemma med flere små barn, hos den engelske officeren om förskoning för sitt hem. Hennes bön blef hörd. Stugan lämnades i fred och fienden drog till nästa gård. Af de få kojor som då lämnades kvar här ute på udden ha alla öfriga förutom den Fohlinska för länge sedan försvunnit, och blott denna sistnämnda kvarstår ännu på sin plats samt kan således anses utgöra begynnelsen till Hangö stad, Som sådan kommer den gamla byggnaden att vara oskiljaktigt förenad med stadens historia.

 I förgår försåldes stugan genom arfvingarnas försorg på offentlig auktion.

 På grund af byggnadens historiska betydelse och af vördnad för stadens gamla minnen hade stadsfullmäktige beslutit låta genom ordföranden i drätselkammaren inropa stugan för stadens räkning. Afsikten är att använda huset som museum.

 Stugan afslogs vid auktionstillfället för 532 mark.

Fohlinska stugan 1907

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.