HANKOPEDIA

En samling historiska fakta på personer, ställen och händelser som förekommit i Hangös händelserika historia. Sök det du söker i etikettlistan till höger.

måndag

Hangö sjukstuga

Tidningen Hangö berättar den 6 november 1890 om den nya sjukstugan i staden.


 Såsom af annonsen i dagens blad framgår är en sjukstuga numera öppnad för stadens hjälpbehöfvande allmänhet. Att den i mån af utrymme äfven kommer att vara tillgänglig för befolkningen från de kringliggande landsorterna är själffallet.
 Första grunplåten för inrättandet af en sjukstuga i Hangö lades af härvarande utminuteringsbolag, som sistlidne år för detta ändamål skänkte femhundra mark [drygt 2700 euro år 2012]. Sedan stadsfullmäktige under innevarande år af samma bolags vinstmedel ej allenast grundat en fond af omkring 9,000 mark för uppbyggandet af ett eget sjukhus för staden utan dessutom tillskjutit 1,000 mark för att tillsvidare i upphyrd lokal inrätta ett sådant, har Hälsovårdsnämden varit i tillfälle att förvärkliga planen. Då emellertid den disponibla summan 1,500 mark af hvilka redan en del åtgått till inredning endast kan räcka för en tid framåt är sjukstugan för sitt framtida bestånd beroende af fortsatta penningeunderstöd.
 Sjukstugan är inrymd i arbetsledare Hirveläs gård vid Bangatan och förfogar öfver tvänne sjukrum, hvardera med tre sängar samt ett rymligt kök afsedt till boningsrum för sjuksköterskan. Af sjukrummen, som hafva egen farstu med ingång från gatan, är det ena afsedt för kvinnor det andra för män. För ventilationen är sörjdt genom vida fyrkantiga högt upp anbragta ventiler. Möblerna som förfärdigats å Sörnäs straffängelse äro i ekfärg enkla och snygga. Utdragssängarna af järn som synas vara af starkt och godt arbete äro gjorda af smeden J. A. Jungman i Lojo.
 Dagsavgifterna är för mindre bemedlade faststälda till 1 mark 25 penni per dag för ett i alt. Mer bemedlade erlägga 1 mark 50 penni för dag samt därtill ett efter omständigheterna beräknadt läkarearvode. Om kosthållningen har öfverenskommelse träffats med restauratrisen å nykterhetsvärdshuset fru Manelius som åtagit sig att frukost, middag och kväll efter en beräkning af 1 mark 25 penni för person. - De som erlägga den lägre dagsafgiften komma sålunda endast att debiteras för maten.
 Personer behäftade med smittosamma utslagssjukdomar intagas ej i sjukhuset. Såsom sjuksköterska är anstäld fru Ida Lindroos, som gjort sig fördelaktigt känd från sin tidigare befattning som sjuksköterska vid Granits sjukstuga. För intagning i sjukstugan äger allmänheten vända sig till stadsläkaren som äfven handhar läkarevården därsammastädes.
 Återstår ej annat än att önska inrättningen lycka och framgång till dess blivande värksamhet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.