HANKOPEDIA

En samling historiska fakta på personer, ställen och händelser som förekommit i Hangös händelserika historia. Sök det du söker i etikettlistan till höger.

fredag

Handels- och industriförening

Tidningen Västra Nyland berättar den 25 januari 1889 om uppkomsten av en industri- och handelsförening i Hangö:

 Handels- och industriförening. Den 22:dra dennes voro stadens industriidkare, köpmän och handtverkare sammankallade till ett möte å Grand hotel för att afgifva yttrande om, ett af några komitterade utarbetadt förslag till stadgar, för en blifvande Handels och Industri förening i staden. Mötet öppnades af Handlanden W. Leander [William C. Leander], hvilken i korthet relaterade de synpunkter och grunder som blifvit beaktade vid förslagsstadgarnes utarbetande, hvarefter han uppmanade de till tretiotal närvarande att välja ordförande, hvartill med aklamation utsågs Herr A. H. Borgström [Arthur Hjalmar].

 Förslaget till stadgar upplästes hvarefter de vigtigaste paragraferna ytterligare genomgingos och uttalade de närvarande antydningsvis önskvärda förändringar och tillägg, hvarvid bland annat namnet Handels och Industriförening ansågs af några för vidt omfattande och föreslog man att möjligen en Handtverksförening till en början kunde blifva lämpligare, då största delen af den blifvande föreningens medlemmar ju vore handtverkare. För att närmare granska och komplettera förslaget valdes ett af 15 personer bestående utskott som inom den 15 Februari egde fillfölja sitt uppdrag.

Den 11 mars 1890 kan man i tidningen Hangö hitta följande annons:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.