HANKOPEDIA

En samling historiska fakta på personer, ställen och händelser som förekommit i Hangös händelserika historia. Sök det du söker i etikettlistan till höger.

fredag

Hangö arrendeområdet 1940-41

I Moskvafreden 12.3.1940 var Finland tvungen att överlåta Hangöudd och Hangö stad till Sovjet som marinbas för 30 år. Områdets areal var 115 kvadratkilometer och det innefattade c. 400 öar. Tidpunkten för överlåtelsen var 22.3.1940 kl. 24:00. All befolkning omfattande då ungefär 3000 personer var evakuerad. En större del var redan tidigare flyttat annanstans. 8000 människor förlorade sitt hem.

Efter krigsutbrottet i fortsättningskriget olika slags konfrontationer ägde rum i Hangöområdet. Finnarna emellertid inte tog till någon större offensiv. Ryssarna retirerade från Hangö 2.12.1941. Staden lämnades kvar med kraftig minering, vilken i trots av alla säkerhetsåtgärder förorsakade många olyckor. Avståendet från Hangöområdet fastställdes slutgiltigt i fredsfördraget i Paris år 1947.

De sovjetiska styrkorna i Hangö leddes under hela kriget av generallöjtnant Sergej Ivanovitj Kabanov.
Till sitt förfogande hade Kabanov bland annat fast kustartilleri, både på själva udden och på en del av de kringliggande skärgårdsöarna, samt rörligt järnvägsartilleri. Huvudelen av markstridskrafterna utgjordes av 8. skyttebrigaden, omfattade två infanteriregementen med närmare 4 000 man vardera och ett artilleriregemente med modern utrustning. Senare tillkom ytterliggare ett infanteriregemente. På udden fanns även en stridsvagnsbataljon med lätta stridsvagnar samt en mängd andra enheter. För operationer till havs fanns ett tjugotal motortorpedbåtar, ett mindre antal patrullbåtar samt diverse hjälpfartyg. För luftförsvaret svarade ett jaktflygregemente om 60 flygplan samt luftvärnsenheter. De ryska styrkornas totala numerär var omkring 30 000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.